Je Wft basis behalen

Wil je financieel advies geven aan klanten? Dan heb je hier een Wft-diploma voor nodig. Dit is een afkorting voor een Wet op het financieel toezicht diploma. Dat is verplicht voor iedereen die financieel advies geeft of werkt in de financiële dienstverlening.

Je begint altijd met Wft Basis. Je kunt je verder specialiseren in bepaalde categorieën in de financiële dienstverlening. Dit doe je door een vervolg wft-diploma te behalen. Later in het artikel leggen we uit welke Wft diploma’s dit allemaal kunnen zijn. 

Wft Basis

Wanneer je het wft diploma (basis of anders) behaald, mag je jezelf financieel adviseur noemen.

Er zijn veel vacatures waarvoor een Wft-diploma van belang is. Veel organisaties die actief zijn in de financiële dienstverlening hebben dit diploma verplicht voor hun werknemers.

Een Wft-diploma is een duidelijke accreditatie voor het kennisniveau van een financieel adviseur. Het diploma Wft basis is hierbij de belangrijkste en tevens het eerste diploma wat je moet behalen. Eerst gaan we in op de Wft basis, daarna bespreken we enkele andere Wft-modules. 

Het Wft basis diploma

Het diploma Wft basis zorgt voor een gedegen basiskennis van de actuele financiële markt. Hiermee voldoen veel adviseurs aan de wettelijke eisen. Met Wft basis krijg je veel relevante financiële kennis voor je waarmee je aan de slag kunt. In het specifiek ben je in staat om klanten te adviseren op het gebied van sparen, betalen en verzekeren. 

Wft Basis behalen

Tijdens de Wft basis krijg je onderwerpen rondom de financiële markt, wet- en regelgeving en het bankwezen. Daarbij leer je algemene financiële vaardigheden. Er zijn echter nog genoeg manieren om je verder te specialiseren met de Wft-specialisaties.

Verschillende Wft-specialisaties

Wil je specifiek advies geven over een product? Dan heb je een aanvullend Wft-diploma nodig. Er zijn, na het behalen van de Wft basis, 8 mogelijke specialisaties.

Hieronder gaan we kort in op vier van deze wft diploma’s: zorg, pensioen en hypothecair krediet.

Wft Zorg

Met het Wft zorg weet jij alles over de zorgverzekeringen en maak jij de eerste stappen in de verzekeringsstelsel van Nederland. Het zorgstelsel van Nederland staat in constante verandering. Vooral op het gebied van de (verschillende) zorgverzekeringen.

Wat is Wft Basis?

Denk bijvoorbeeld aan de verplichte zorgverzekering in Nederland. Er zijn dan ook ruim 40 verschillende verzekeraars hiervoor. Met jouw WFT zorg ben je financieel professional en weet jij alle ins en outs van de zorgverzekeringen en het zorgstelsel. 

Wft Pensioen

Met een Wft Pensioen ben jij financieel adviseur. Je geeft adviezen over collectieve pensioenen en pensioenvoorzieningen voor de DGA. Je beschikt over de kennis om de risico’s die betrekking hebben op de pensioenvoorziening in kaart te brengen.

Voorts weet je wat de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn voor de pensioenopbouw en kunt je klant daarin voorzien van het beste advies.

Wft Hypothecair Krediet

Als hypotheekadviseur is het belangrijk dat het toekomstplaatje passend maakt bij de wensen en eisen van je klant. Je weet de behoefte van de klant in kaart te brengen en beschikt over de juiste vaardigheden die nodig zijn om je klanten van kwalitatief goed advies te voorzien. Bekijk hiervoor onze pagina over Wft Hypothecair Krediet.

Verschillende Wft-specialisaties combineren

Het is ook mogelijk om, na het behalen van de Wft basis, verschillende Wft-specialisaties te combineren. Voor sommige functies is het nodig om meer dan een Wft-diploma te behalen.

Hoe moeilijk is Wft Basis?

Je kunt de combinatie bijvoorbeeld gebruiken om particuliere en/of zakelijke klanten in complexere vraagstukken bij te staan. Voor deze functies is het vaak van belang om meerdere Wft-diploma’s te bezitten.

Veelgestelde vragen:

Wat houdt de module Wft Basis precies in? 

Zoals de naam al zegt, is dit een module die de basis vormt voor elke adviseur binnen de financiële dienstverlening. Je beschikt over alle relevante financiële basiskennis en je voldoet daarmee aan de wettelijke eis. Volgens de Wet op het Financieel Toezicht (Wft) dien je in het bezit te zijn van een of meerdere Wft-certificaten.

Het certificaat die jij nodig hebt, hangt af van het vakgebied waarin je werkt. De Wft Basis module is meestal de module waarmee je start. Deze module kan je vervolgens uitbreiden met een van de andere modules. Met alleen het Wft Basis certificaat ben je nog niet bevoegd om de klant ook te voorzien van een financieel advies. Op het moment dat je dit certificaat uitbreidt met een aanvullend certificaat, ben je dit wel.

De module Wft Basis bestaat uit de opleiding, oefenexamens, een examentraining en het examen. De opleiding bereidt je voor op het echte Wft-examen door te voorzien in alle relevante kennis en vaardigheden. Er wordt dan ook sterk aangeraden om voorafgaand aan het examen de opleiding te volgen. 

Is er een opleiding alvorens het maken van het examen Wft Basis? 

Jazeker. Om het Wft Basis certificaat te behalen, dien je het Wft-examen Basis met succes af te leggen. De Wft-opleiding Basis bereidt je hier op voor. Je leert stap voor stap alle onderwerpen die ook op het examen voorkomen. Daarnaast ga je aan de slag met examengerichte oefenvragen en je krijgt voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

De opleiding biedt ook de mogelijkheid tot het maken van oefenexamens. Deze oefenexamens zijn bijna identiek aan het echte examen en bevat dezelfde vraagsoorten. Dit draagt dan ook bij aan een goede voorbereiding op het examen.

Wanneer je de opleiding voltooid hebt, ben je in staat om klanten te informeren over financiële diensten en je kunt hen doorverwijzen naar de juiste specialist. Daarnaast kun je klantvragen behandelen en je weet alles over betalen, sparen en verzekeringen.