Alles over de module Wft Vermogen

Wat is Wft Vermogen? 

Wanneer je aan de slag wilt als Adviseur Vermogen dien je in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Vermogen. Dit betekent dat je de bevoegdheid hebt om te adviseren over levensverzekerings- en beleggingsproducten. Wft staat voor Wet op Financieel Toezicht.

Deze wet houdt in dat iedereen die werkzaam is in de financiële sector in het bezit dient te zijn van een of meerdere Wft-certificaten. Dit is afhankelijk van de functie die je uitvoert. De wet is in het leven geroepen door de Rijksoverheid om de consument, die veel geld toevertrouwt aan een financiële instelling, in bescherming te nemen.

Het certificaat straalt naar de klant uit dat jij als financieel adviseur voldoende kennis en vaardigheden beschikt om hem of haar van een passend financieel advies te voorzien. 

Met een Wft-certificaat Vermogen op zak kun je een functie als vermogensadviseur betreden. Als vermogensadviseur adviseer je natuurlijke personen in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin.

Wft Vermogen

Het certificaat behaal je door het Wft-examen Vermogen af te leggen. Er wordt sterk aangeraden om je voorafgaand aan het examen in te schrijven voor de Wft-opleiding Vermogen. Deze opleiding stoomt je namelijk voor het examen door je te voorzien van alle nodige kennis en vaardigheden. De opleiding behandelt alle onderwerpen die op het examen voorkomen.

Daarnaast kun je tijdens de opleiding al veel oefenen met examengerichte vragen en ontvang je veel tips die goed van pas komen tijdens het maken van het examen. 

Behaal alle Wft modules!

Wft Vermogen examen

Door te slagen voor het Wft-examen Vermogen kom je in het bezit van het Wft-certificaat Vermogen. Met dit certificaat en het Wft Basis certificaat op zak mag je officieel aan de slag als Adviseur Vermogen. Het examen bestaat uit 47 vragen en hier krijg je 135 minuten de tijd voor.

Wat is Wft Vermogen?

De vragen zijn onderverdeel in drie onderdelen, te weten: Kennis en begrip (20 vragen), vaardigheden en competenties (25 vragen) en professioneel gedrag (2 vragen). Alle vragen hebben betrekking op de onderwerpen die al gedurende de opleiding zijn behandeld.

Het advies is dan ook om voorafgaand aan het examen eerst de Wft-opleiding te volgen. De opleiding voorziet je van alle benodigde kennis en vaardigheden en geeft je examengerichte tips. 

De onderwerpen die voorkomen op het examen gaan onder andere over: 

  • Het inventarissen van de gegevens van de klant;
  • Het opstellen van de risicoanalyse ten behoeve van het advies; en
  • Het adviseren van een klant met een passende oplossing, zowel financieel als organisatorisch.

Het examen maak je op een van de fysieke testlocaties in Nederland. Kies gemakshalve een locatie bij jou in de buurt. Je kunt het examen doordeweeks of op een zaterdag maken, overdag of in het weekend. Nadat je het examen gemaakt hebt, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO. 

Wft Vermogen oefenexamen 

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het Wft-examen Vermogen, bestaat er de mogelijkheid tot het maken van oefenexamens. Deze oefenexamens lijken sterk op het echte Wft-examen.

De vraagsoorten zijn namelijk bijna identiek. Op die manier weet je ongeveer wat je te wachten staat op het examen en dat resulteert in een goede voorbereiding. Tevens dient het oefenexamens als overhoring om te kijken of je de stof voldoende beheerst. 

De vragen uit het oefenexamen kun je onbeperkt herhalen. Zo leer je van je fouten en streef je naar verbetering. Daarnaast ontvang je op iedere gemaakte vraag uitgebreide feedback. Hierdoor weet je wat je fout gedaan hebt en waarom, zodat je dit in de toekomst weet te voorkomen. 

Is de module Wft Vermogen moeilijk? 

De module Wft Vermogen is niet moeilijk en voor iedereen goed te doen. Uiteraard hangt dit af van jouw inzet, motivatie en voorbereiding. Het wordt aangeraden om je in ieder geval in te schrijven voor de Wft-opleiding Vermogen, om je zo goed voor te bereiden op het examen.

De opleiding stoomt je stap voor stap klaar voor het examen en behandelt alle onderdelen. Er is daarbij genoeg ruimte voor het stellen van vragen en je ontvangt examengerichte tips. Ook kun je uit de voeten met divers oefenmateriaal. De studiebelasting is laag. 

Wat is het slagingspercentage van de module Wft Vermogen? 

De slagingspercentages liggen bij Permanent Educatie een stuk hoger dan bij de Wft-examens. Gemiddeld slaagt 80-85% voor een PE-examen. Voor een Wft-examen slaagt gemiddeld zo’n 60%. De slagingspercentages voor het Wft-examen Vermogen liggen nog een stuk lager, namelijk: 42%. 

Wft Vermogen vacatures

Met het Wft-certificaat Vermogen op zak mag je je officieel Adviseur Vermogen noemen. Als Adviseur Vermogen adviseer je natuurlijke personen in het beheer van vermogen in financiële, juridische, fiscale en actuariële zin. Je kunt aan de slag op het gebied van levensverzekeringen, beleggingen en andere vermogens. 

Ga bijvoorbeeld aan de slag als Acceptant Hypotheken. In deze functie maak je dossier compleet en houd je nauw contact met adviseurs en geldverstrekkers. 

Of bekleed een functie als Inkoopspecialist Zakelijke Schadeverzekeringen. Je gaat op zoek naar de beste verzekeringsoplossingen voor complexe en bijzondere risico’s van zakelijke klanten. Dit doe je bij diverse verzekeraars of op de beurs. Je onderhandelt over goede voorwaarden voor de klanten. Deze informatie zet je vervolgens om in een duidelijke offerte.