Alles wat je moet weten over het Wft Inkomen

Wil je aan de slag als inkomensadviseur? Dan dien je in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Inkomen. Als inkomensadviseur adviseer je over inkomensrisico’s tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Daarnaast kun je schadebehandelingen afwikkelen, klanten begeleiden over re-integratietrajecten en je weet alles van de dienstverlening van Arbo-instanties. 

Het Wft-certificaat verzekert klanten ervan dat je beschikt over alle nodige kennis en vaardigheden om hen te voorzien van een passend advies. Dit certificaat is onderdeel van de Wet op Financieel Toezicht (Wft). Deze wet is geldig voor iedereen die werkzaam is in de financiële sector en beschermt consumenten tegen bijvoorbeeld oplichting.

De consument vertrouwt namelijk een hoop geld toe aan zo’n financiële instelling. Je kunt het certificaat behalen door te slagen voor het Wft-examen Inkomen. Er wordt sterk aangeraden om voorafgaand aan het examen deel te nemen aan de Wft-opleiding Inkomen. De opleiding stoomt je namelijk klaar voor het examen en zorgt ervoor dat je over alle kennis en vaardigheden beschikt.

Wft Inkomen

Het examen toetst dezelfde onderdelen als in de opleiding behandeld wordt. Daarnaast biedt de opleiding de mogelijkheid tot oefenen met examengerichte vragen en je kunt allerlei vragen stellen. 

Behaal alle Wft modules!

Een Wft Inkomen oefenexamen 

Als voorbereiding op het Wft-examen Inkomen zijn er diverse oefenexamens beschikbaar. De vragen uit de oefenexamens zijn sterk vergelijkbaar met het echte Wft-examen.

Zo weet je wat je te wachten staan en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Dit resulteert in een goede voorbereiding en een grotere kans van slagen. Tevens kun je het oefenexamen ook zien als test: beheers je de stof wel voldoende? 

Wat is Wft Inkomen

De vragen uit het oefenexamen kun je onbeperkt herhalen. Zo leer je van je fouten en streef je naar verbetering. Daarnaast ontvang je op iedere gemaakte vraag uitgebreide feedback. Hierdoor weet je wat je fout gedaan hebt en waarom, zodat je dit in de toekomst weet te voorkomen. 

De inhoud van Wft Inkomen

Wanneer je aan slag wilt als inkomensadviseur, is het wettelijk vereist om in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Inkomen. Als inkomensadviseur adviseer je over inkomensrisico’s tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Daarnaast wikkel je schadebehandelingen af, begeleid je klanten bij hun re-integratietraject en weet je alles van de dienstverlening van Arbo-instanties. 

Deze kennis en vaardigheden leer je uitgebreid tijdens de online opleiding en wordt uiteraard getoetst op het examen.  De onderwerpen die onder andere worden behandeld tijdens de opleiding, zijn: 

  • De sociale zekerheid;
  • De loondoorbetalingsverplichting;
  • Het eigenrisicodragerschap; en
  • De verzekeringsoplossingen.

Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het examenonderdeel Professioneel gedrag. Ook bestaat de module uit examentrainingen, oefenexamens en casuïstiek. 

Wft Inkomen examen 

Om officieel het Wft-certificaat Inkomen in ontvangst te mogen nemen, dien je het Wft-examen met succes af te leggen. Aan de hand van dit certificaat ben je bevoegd om aan de slag te gaan als inkomensadviseur.

Het examen toetst alle kennis uit de module Wft Inkomen. Deze kennis heb je opgedaan tijdens de opleiding. Er wordt dan ook sterk aangeraden om je voorafgaand aan het examen in te schrijven voor de opleiding.

Het examen bestaat uit 46 vragen. Hier heb je 135 minuten de tijd voor. De vragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen, te weten: kennis en begrip (20 vragen), vaardigheden en competenties (23 vragen) en professioneel gedrag (3 vragen). 

Nadat je geslaagd bent en je bent tevens in het bezit van het Wft Basis, ontvang je het diploma Adviseur Inkomen. De uitkomst van het Wft-examen Inkomen ontvang je binnen 48 uur van DUO. 

  • De onderwerpen die zoal voorkomen op het examen gaan over: 
  • De actuele hoogte van de sociale loongrenzen;
  • Het verband tussen arbeidsongeschiktheid en overige financiële producten; en
  • De dekking rondom een inkomensverzekering voor schade door opzet of roekeloosheid.

Ondanks dat je de opleiding digitaal vanuit huis volgt, maak je het examen wel op een fysieke testlocatie. Er zijn in Nederland meer dan 55 testlocaties waar je het examen kunt maken, dus er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Je kunt het examen zowel in de overdag of in de avonduren maken, doordeweeks of op een zaterdag. 

Is de module Wft Inkomen moeilijk? 

Wanneer je voldoende inzet en motivatie toont, is de module Wft Inkomen niet moeilijk. Er wordt sterk geadviseerd om je in te schrijven voor de Wft-opleiding. Deze opleiding behandelt namelijk stap voor stap alle nodige kennis en vaardigheden en bereidt je voor op het examen.

Daarnaast biedt de opleiding genoeg ruimte voor het stellen van vragen en je ontvangt examengerichte tips. De studiebelasting is tevens niet heel hoog en je kunt oefenen met allerlei oefenmateriaal. 

Wat is het slagingspercentage van de module Wft Inkomen? 

De hoogste slagingspercentages vinden plaats bij de Wft-modules Zorg en Inkomen. Het gemiddelde slagingspercentage van Wft Inkomen staat namelijk op 66,7%.