Alles over de module Wft Consumptief Krediet

Wat is Wft Consumptief Krediet? 

Wanneer je als Adviseur Consumptief Krediet werkt, is het verplicht om in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Consumptief Krediet. Als Adviseur Consumptief Krediet stel je op basis van de verzamelde gegevens van de klant een risicoanalyse op.

De risicoanalyse bestaat uit het in kaart brengen van de verschillende levensfasen, inkomstenbronnen, samenlevingssituatie en kredietaanvraag. Je beoordeelt de leencapaciteit, je kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en tot slot informeer je de klant over diverse aflossingsvormen.

De Wet op Financieel Toezicht (Wft) stelt dat iedereen die werkzaam is in de financiële sector in het bezit moet zijn van het zogeheten Wft-certificaat. Het certificaat verzekert consumenten ervan dat je als adviseur beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om hen van een passend advies te kunnen voorzien.

Wft Consumptief Krediet

Het certificaat beschermt consumenten tegen bijvoorbeeld oplichting. Het certificaat behaal je door vooraf de Wft-opleiding Consumptief Krediet te volgen en hierna te slagen voor het Wft-examen Consumptief Krediet. 

Behaal alle Wft modules!

Examen Wft Consumptief Krediet

Om in het bezit te komen van het Wft-certificaat Consumptief Krediet dien je het Wft-examen Consumptief Krediet met succes af te leggen. Het examen duurt in totaal 90 minuten en bevat 32 examenvragen. Van de vragen dien je minimaal 68% goed te hebben voor een voldoende.

Het examen maak je op locatie. Dit gebeurt op een testcentrum bij jou in de buurt. Je kunt het examen doordeweeks of op een zaterdag maken. Het examen maak je overdag of in de avond. 

De examenvragen gaan over de onderwerpen die tijdens de Wft-opleiding Consumptief Krediet uitgebreid behandeld zijn. Op het moment dat je de opleiding doorlopen hebt, ben je vanzelfsprekend optimaal voorbereid op het examen. De onderwerpen die onder andere voorkomen in het examen zijn: 

 • Verschillende kredietvormen en krediettechnische kenmerken van aflossingsvormen
 • De leencapaciteit van een aanvraag; en
 • De meest gebruikelijke arbeidsongeschiktheids- werkloosheids- en overlijdensrisicoverzekeringen

Het examen Wft Consumptief Krediet is op gebouwd in een vaste volgorde. De volgorde bestaat uit drie onderdelen, te weten: 

 • Kennis en begrip (15 vragen)
 • Professioneel gedrag (2 vragen)
 • Vaardigheden en competenties (15 vragen)

De examens worden gemaakt onder het toezicht van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). 

Binnen 48 uur nadat je het examen hebt gemaakt, ontvang je het resultaat van DUO. Op het moment dat het resultaat voldoende is en je het certificaat Wft Basis al in bezit hebt, heb je officieel recht op het Wft-diploma Adviseur Consumptief Krediet. 

Is de Wft module Consumptief Krediet moeilijk? 

De Wft module Consumptief Krediet bestaat uit de Wft-opleiding, de examentraining, het examen en oefenexamens. Er wordt sterk aangeraden om voorafgaand aan het examen de Wft-opleiding te doorlopen. De opleiding behandelt namelijk alle onderdelen die op het examen voorkomen.

Wat is Wft Consumptief Krediet?

Je wordt op die manier dus optimaal voorbereid. Het is verstandig om de oefenexamens te maken en deel te nemen aan de examentraining. Dat verhoogt jouw slagingskansen enorm. Met een optimale voorbereiding en voldoende motivatie en inzet is de Wft-module Consumptief Krediet niet moeilijk. De module is voor iedereen toegankelijk en goed te doen.  

Opleiding Wft Consumptief Krediet

De perfecte voorbereiding op het Wft-examen Consumptief Krediet is de bijbehorende Wft-opleiding. De opleiding behandelt alle onderdelen die op het examen voorkomen.

Tijdens deze opleiding leer je de wensen en behoeften van kredietvragers te inventariseren, terwijl je rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van de klant. De onderdelen die voorkomen op de opleiding zijn onder andere: 

 • leencapaciteit berekening;
 • kredietovereenkomsten;
 • kredietvormen;
 • fiscale behandeling;
 • inkomensrisico;

en 

 • schuldsanering. 

De opleiding bereidt je stap voor stap voor op het uiteindelijke Wft-examen. Naast kennis biedt de opleiding ook voldoende oefenmogelijkheden aan waar je mee uit de voeten kunt. Ook ontvang je examengerichte tips, die jou helpen om de vragen op het examen goed te beantwoorden.

Wat houdt de module Wft Consumptief Krediet in?

Wanneer je werkt binnen de financiële wereld en je wilt aan de slag als Adviseur Consumptief Krediet dien je in het bezit te zijn van een Wft-certificaat Consumptief Krediet. Dat staat in de Wet op het Financieel Toezicht (Wft).

Deze wet is in het leven geroepen door de Rijksoverheid en is er om de consument te beschermen tegen bijvoorbeeld oplichting. De consument vertrouwt namelijk veel geld toe aan een financiële instelling.

Tegelijkertijd verzekert dit certificaat de klant ervan dat een financieel medewerker over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om hem of haar van een passend financieel advies te kunnen voorzien. Je behaalt dit certificaat door het Wft-examen te halen. 

De Wft- module Consumptief Krediet bestaat uit de opleiding, oefenexamens, een examentraining en het examen. Door de opleiding te volgen en oefenexamens te maken, bereid je je voor op het examen. De opleiding behandelt namelijk alle onderwerpen en onderdelen die ook op het examen voorkomen.

Wanneer je de opleiding voltooid hebt en het examen hebt behaald, ben je in staat om de kredietbehoefte van de klant voor consumptieve bestedingsdoelen te analyseren. Je kunt de leencapaciteit beoordelen, je kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en je weet de klant te informeren over diverse aflossingsvormen. 

Is er een opleiding alvorens het maken van het examen Wft Consumptief Krediet? 

Ja die is er: de Wft-opleiding Consumptief Krediet. Er wordt sterk aangeraden om eerst deel te nemen aan deze opleiding, voordat je je inschrijft voor het examen.

De opleiding behandelt namelijk uitgebreid alle onderwerpen en onderdelen waarop het examen je ook zal toetsen. Naast de kennis en vaardigheden die je meekrijgt tijdens de opleiding, is er ook ruimte voor het stellen van vragen en is er de mogelijkheid tot het maken van oefenexamens.

Deze oefenexamens komen sterk overeen met het echte examen. De vraagsoorten zijn gelijk. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten op het echte examen. 

Als je klaar bent met de opleiding ben je op de hoogte van alle onderwerpen en onderdelen waarop het examen je toetst. Je bent in staat om de kredietbehoefte van de klant voor consumptieve bestedingsdoelen te analyseren.

Je kunt de leencapaciteit beoordelen, je kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en je weet de klant te informeren over diverse aflossingsvormen.