Wat is Wft Pensioen?

Op het moment dat je binnen de financiële sector werkt als pensioenspecialist, dien je in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Pensioen. Dit is geregeld in de Wet op Financieel Toezicht (Wft). In deze wet is geregeld dat iedereen die werkzaam is in de financiële sector in en klanten adviseert in het bezit dient te zijn van een Wft.

De wet is in het leven geroepen om de consument te beschermen, omdat hij of zij veel geld toevertrouwt aan een financiële sector. Daarnaast verzekert dit Wft-certificaat de klant ervan dat een financieel medewerker over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. 

Met het Wft-certificaat Pensioen op zak ben je bevoegd om klanten van een financieel advies te voorzien. Als pensioenspecialist breng je dit advies uit op basis van een klantprofiel in het kader van pensioenvoorzieningen. Je komt aan dit certificaat door het Wft-examen Pensioen met succes af te leggen.

Om met een goed gevoel deel te nemen aan dit examen, wordt sterk aangeraden om vooraf de Wft-opleiding Pensioen te volgen. De opleiding bereidt je namelijk voor op het examen door alle onderwerpen uitgebreid te behandelen. Daarnaast biedt de opleiding genoeg ruimte om examenvragen te oefenen of om vragen te stellen. 

Wft pensioen

Oefenexamen Wft Pensioen 

Om je optimaal voor te bereiden op het Wft-examen Pensioen, kun je een oefenexamen maken. Dit oefenexamen lijkt sterk op het echte Wft-examen en maakt ook gebruik van dezelfde vraagsoorten.

Door een of meerdere oefenexamens te maken, weet je wat je ongeveer kunt verwachten op het examen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Daarnaast test je aan de hand van dit oefenexamen ook gelijk jouw kennis en weet je of je er klaar voor bent. 

De oefenexamens bieden de mogelijkheid tot het onbeperkt herhalen van de vragen. Zo leer je van je fouten en voorkom je die op het echte examen. Daarnaast ontvang je op alle gemaakte vragen uitgebreide feedback. Ook hier leer je weer van. 

Wft Pensioen examen 

Voordat je in het bezit komt van het Wft-certificaat Pensioen, dien je het Wft-examen met goed gevolg af te leggen. Met dit certificaat op zak ben je bevoegd om bijvoorbeeld aan de slag te gaan als pensioenspecialist en klanten van een financieel advies te voorzien.

Het examen toetst alle kennis uit de module Wft Pensioen. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het examen de Wft-opleiding Pensioen te volgen, zodat je op de hoogte bent van alle kennis en vaardigheden die in het examen voorkomen. 

Wft Pensioen | Wat is Wft Pensioen

Het examen Wft Pensioen bestaat uit 49 vragen. Deze vragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen: kennis en begrip (22 vragen), vaardigheden en competenties (25 vragen) en professioneel gedrag (2 vragen). De uitslag van het examen ontvang je binnen 48 uur van DUO. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, ben je officieel in het bezit van het Wft-certificaat Pensioen. 

De onderwerpen die zoal voorkomen op het examen gaan over: 

  • het gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid voor de pensioenopbouw;
  • de risico’s die een collectiviteitskring van het algemeen pensioenfonds met zich meebrengt; 

en

  • het effect van de bestandsontwikkelingen van een gemiddelde stijging van de leeftijd op de pensioenlasten.

Ondanks dat je de opleiding digitaal vanuit huis volgt, maak je het examen wel op een fysieke testlocatie. Er zijn in Nederland meer dan 55 testlocaties waar je het examen kunt maken, dus er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Je kunt het examen zowel overdag of in de avonduren maken, doordeweeks of op een zaterdag. 

Wft Pensioen opleiding

Om officieel in het bezit te komen van het Wft-certificaat Pensioen, dien je te slagen voor het Wft-examen Pensioen. Voordat je deelneemt aan het examen, wordt er sterk aangeraden om eerst de Wft-opleiding Pensioen te volgen. De opleiding bereidt je namelijk voor op het examen en voorziet je van alle kennis en vaardigheden. 

De onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding zijn onder andere:

  • De toekomstvoorzieningen
  • Fiscale behandeling
  • Juridische aspecten
  • Rechtsvormen
  • Pensioenregelingen

Wanneer je de opleiding voltooid hebt, beschik je over de kennis om risico’s die betrekking hebben op een pensioenverzekering in kaart te brengen. Daarnaast ben je bekend met de eventuele gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid voor de pensioenopbouw. Ook kun je klanten op dit gebied voorzien van het beste advies. 

Wft Pensioen vacatures

Met een Wft-certificaat Pensioen op zak kun je aan de slag gaan als pensioenspecialist bij een verzekeraar of pensioenfonds. Je bent het eerste aanspreekpunt voor werkgevers. Je bent verantwoordelijk voor binnenkomende informatieverzoeken van werkgevers. 

Je kunt ook op het klantcontactcentrum op het gebied van pensioenen werken. Dit houdt in dat je het eerste aanspreekpunt bent van klanten en allerlei vragen beantwoordt. 

Is de module Wft Pensioen moeilijk? 

De module Wft Pensioen is niet moeilijk en voor iedereen goed te doen, mits je voldoende inzet en motivatie toont. Een goede voorbereiding, lees: het volgen van de opleiding, is erg van belang. Daarnaast is de mogelijkheid tot het maken van oefenexamens en je kunt deelnemen aan een examentraining. De opleiding biedt stapsgewijs onderwijs aan en vergt een lage studiebelasting. Dit gegeven maakt het simpel om de module bij te benen.

Veelgestelde vragen:

Wat houdt de module Wft Pensioen precies in?

Wanneer je binnen de financiële sector aan de slag wilt als pensioenspecialist, dien je in het bezit te zijn van het Wft-certificaat Pensioen. Dat staat in de Wet op Financieel Toezicht (Wft). Deze wet geldt voor bijna iedereen in de financiële sector en is er om de consument te beschermen tegen bijvoorbeeld oplichting.

Hij of zij vertrouwt namelijk veel geld toe aan een financiële instelling. Het Wft-certificaat straalt uit dat een financieel adviseur beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om de klant te voorzien van een passend financieel advies. 

Het Wft-certificaat Pensioen behaal je door te slagen voor het Wft-examen. Om je hierop voor te bereiden is het verstandig om de Wft-opleiding Pensioen te volgen. Deze opleiding is onderdeel van de Wft-module Pensioen. De opleiding behandelt alle nodige kennis en vaardigheden waarop je tijdens het examen getoetst wordt.

Naast deze opleiding omvat de module ook oefenexamens, een examentraining en het uiteindelijke Wft-examen. Nadat je de opleiding gevolgd hebt en je hebt het examen gehaald, beschik je over de kennis en vaardigheden om de risico’s, die betrekking hebben op de pensioenvoorziening, in kaart te brengen.

Daarnaast weet je wat de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn voor de pensioenopbouw en je kunt de klant daarin voorzien van het beste advies. 

Is er een opleiding alvorens het maken van het examen Wft Pensioen?

Uiteraard is er een opleiding beschikbaar die je voorbereidt op het examen. Er wordt dan ook sterk aangeraden om eerst de opleiding te volgen alvorens je deelneemt aan het examen. De opleiding behandelt alle onderdelen en onderwerpen waar het examen je op toetst.

Daarnaast biedt de opleiding je de mogelijkheid om oefenexamens te maken, zodat je alvast kunt proeven van het echte examen. De oefenexamens lijken namelijk erg op het echte examen en hanteren dezelfde vraagsoorten. Tot slot is er tijdens de opleiding voldoende ruimte om vragen te stellen over de stof of over het examen. 

Wanneer je de opleiding hebt afgerond, ben je er klaar voor om deel te nemen aan het examen. Je beschikt nu over alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om aan de slag te gaan als pensioenspecialist.

Dat betekent dat je de risico’s, die betrekking hebben op de pensioenvoorziening, in kaart kunt brengen. Daarnaast weet je wat de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn voor de pensioenopbouw en je kunt de klant daarin voorzien van het beste advies.