Wil je makelaar worden? Lees dan eerst even dit artikel!

Het beroep van een makelaar: iemand die bemiddelt bij de verkoop, aankoop of verhuur van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed, zoals agrarisch onroerend goed en (Rijks)-monumenten. Het beroep van een makelaar is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Desondanks is het als makelaar wel van belang dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Deze vakkennis doe je op aan de hand van een opleiding of cursus. 

Wat doet een makelaar? 

Als makelaar bekleed je een zeer gevarieerde functie. Een makelaar acteert op commercieel, juridisch en bouwkundig vlak. Een makelaar begeleidt de consument bij het zoeken, vinden, kopen of verkopen van een huis. Voor de consument is het een eigen keuze om een makelaar wel of niet in te schakelen. Er is een verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Wanneer de consument een huis wil kopen, huurt hij of zij een aankoopmakelaar in. Op het moment dat de consument het huis wil verkopen, huurt diegene een verkoopmakelaar in. 

Makelaar en taxateur 

Naast deze verschillen in makelaars, is er ook een verschil tussen een makelaar en een taxateur. Deze twee beroepen worden vaak door elkaar gebruikt. Dit komt, doordat makelaars en taxateurs vaak dezelfde opleiding hebben gevolgd. Een makelaar voert dan ook vaak de rol van een taxateur uit en andersom. Het takenpakket van deze twee functies is wel verschillend. 

Zoals eerder gezegd: een makelaar begeleidt de consument bij het zoeken, vinden, kopen of verkopen van een huis. Dit kan ook in de vorm van een bedrijfspand of een stuk grond zijn. De makelaar is partijdig en onderhandelt in de naam van zijn/haar opdrachtgever. Ofwel: de klant. Een taxateur daarentegen is onpartijdig. De taxateur ‘taxeert’ de woning of het bedrijfspand. Dit betekent dat hij of zij een deskundig oordeel geeft over hoeveel het waard is. Een ander verschil met een makelaar is dat het beroep van een taxateur wel beschermd is. 

Als je als consument een hypotheek wilt, is het vaak verplicht om een taxatierapport aan de hypotheekverstrekker te overhandigen. Dit taxatierapport dient te zijn opgemaakt door een erkend taxateur. De makelaar waar de consument mee samenwerkt om een huis te kopen of verkopen, mag niet dezelfde persoon zijn als de taxateur. De reden hiervan is, omdat de makelaar partijdig is terwijl de taxateur juist onpartijdig dient te zijn. 

Erkend taxateur 

Om als erkend taxateur aan de slag te gaan, dien je ingeschreven te zijn bij het taxatie register NRVT. Dit betekent dat de taxateur in kwestie deskundig en vakbekwaam is. NRVT is de afkorting voor Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Deze stichting registreert vastgoedtaxateurs op persoonlijke titel. Daarnaast waarborgt deze stichting de vakbekwaamheid van taxateurs. 

Wat is het takenpakket van een makelaar? 

Een makelaar heeft een veelzijdig takenpakket. Zo kan een makelaar zowel als aankoop- als verkoopmakelaar aan de slag gaan. Dit kan per dag verschillen. Het takenpakket van een makelaar ziet er als volgt uit: 

  • Het in kaart brengen van de woonwensen van klanten
  • Het zoeken en selecteren van woningen
  • Het regelen en begeleiden van bezichtigingen
  • Het voorbereiden en presenteren van verkoopvoorstellen
  • Het voorbereiden van documenten, zoals verkoopaktes en verkoopovereenkomsten
  • Het voeren van onderhandelingen met de koper of verkoper
  • Het coördineren van de aan- of verkoop van onroerend goed
  • Begeleiden bij notariële zaken

Hoe word ik makelaar? 

Het beroep van een makelaar is niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen zich in principe makelaar mag noemen, omdat je sinds 2001 geen diploma meer hoeft te hebben. Toch is het belangrijk om je in te schrijven in een register van gecertificeerde makelaars. Dit straalt namelijk naar de klant uit dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Om toegelaten te worden tot een van de registers, dien je de juiste makelaarsopleiding gevolgd te hebben. Deze opleiding is in de vorm van een vierjarige of versnelde hbo-opleiding aan een hogeschool. Je kunt ook een beroepsopleiding of een erkende thuisstudie volgen. 

Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij

De vierjarige opleiding tot makelaar op hbo-niveau heet: Vastgoed en Makelaardij. Deze opleiding is op diverse hogescholen en opleidingsinstituten beschikbaar. De opleiding start meestal één keer per jaar in september. Voordat je je inschrijft voor deze hbo-opleiding is het een vereiste om in het bezit te zijn van een havo-diploma, vwo-diploma of mbo-diploma op niveau 4. In het geval dat je niet in het bezit bent van genoemde vooropleidingen en 21 jaar of ouder bent, kun je een examen doen. Aan de hand van dit examen wordt bepaald of je het juiste niveau hebt voor de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. De Hbo-opleiding duurt in principe vier jaar en bestaat zowel uit lesdagen als stages. Wanneer je de hbo-opleiding behaald hebt, mag je jezelf de titel Bachelor of Business Administration geven. Met deze titel kun je aan de slag bij een overheidsorganisatie, een gemeente, woningstichting, een makelaarskantoor of als zelfstandige. 

Beroepsopleiding of thuisstudie 

Het is ook mogelijk om een beroepsopleiding of thuisstudie te volgen om het vak van een makelaar te leren. Deze beroepsopleiding start meestal twee of drie keer in het jaar. Voor een thuisstudie kun je je elk moment aanmelden. De studieduur varieert van een half jaar tot drie jaar. Doordat het werk van een makelaar zeer divers is, leer je gedurende de opleiding ook veel verschillende aspecten van het vak. Zo behandelt de opleiding onderwerpen als bouwkunde, publieke regelgeving en privaatrechtelijke regels. Ook leer je van alles over commerciële en financiële aspecten van het werk van een makelaar. Daarnaast komen diverse verkooptechnieken, bedrijfseconomie en fiscaliteit aan bod. 

Landelijke registers voor makelaars

Wanneer je de opleiding tot makelaar voltooid hebt, mag je jezelf aanmelden bij een van de twee landelijke registers voor makelaars. De registers zijn: de Stichting  VastgoedCert of de Stichting Certificering voor VBO-makelaars. Met deze certificering straal je naar de klant uit dat je beschikt over een bepaalde deskundigheid en daarnaast laat dit zien dat je onafhankelijk en betrouwbaar bent. Ook zorgt deze certificering voor bepaalde bevoegdheden, zoals het uitvoeren van taxaties voor hypotheekbanken en voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Het salaris van een makelaar 

Als makelaar verdien je gemiddeld tussen de € 2.450,- en € 4.000,- per maand. Uiteraard is dit afhankelijk van je ervaring en de opleiding die je genoten hebt. Wanneer je werkt als assistent-makelaar verdien je ongeveer tussen de €1.800,- en €2.500,- per maand. Het is ook mogelijk om zelfstandig als makelaar te werken. Uurtarieven liggen dan tussen de € 55,- en € 65,-.