Alles over de makelaar van tegenwoordig

Als makelaar ben je actief in de woningmarkt. Je helpt mensen bij het vinden van een geschikte woning of je helpt hen een woning te verkopen. Oftewel: je vervult de rol van een tussenpersoon en bemiddelt tussen een koper en verkoper. Of tussen een huurder en verhuurder. Naast dat een makelaar particuliere klanten helpt, bestaan er ook makelaarskantoren die gericht zijn op zakelijke panden. Zo’n zakelijk pand bestaat bijvoorbeeld uit meerdere bedrijven die ieder een stuk van het pand nodig hebben. Als makelaar probeer je het pand zo in te delen, dat iedere partij tevreden is.

Als makelaar heb je een gevarieerde baan en dien je dus over diverse competenties te beschikken. Je hebt veel te maken met klanten en moet hiermee goed om kunnen gaan. Daarnaast heb je te maken met juridische zaken. Nauwkeurigheid en schrijfvaardigheid zijn daarom ook van belang. Enkele competenties van een makelaar zijn: 

 • Adviseren
 • Commercieel inzicht
 • Contact leggen
 • Enthousiasmeren
 • Inlevingsvermogen
 • Luistervaardigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Onderhandelen
 • Schrijfvaardigheid
 • Spreekvaardigheid
 • Verkopen

De opleiding van een makelaar

Sinds 2001 is het beroep van een makelaar niet meer een wettelijk beschermd beroep. Dit betekent dat iedereen zich in principe makelaar mag noemen, ongeacht welke opleiding hij of zij gevolgd heeft. Desondanks zijn er wel verschillende beroepsverenigingen die bepaalde certificeringsregelingen aanbieden. De meest bekende beroepsvereniging in Nederland heet de Stichting Certificering VBO Makelaars. 

Om je hiervoor te mogen aanmelden, dien je aan bepaalde opleidingseisen te voldoen. Dit, om de kwaliteit van de makelaardij te waarborgen. Het straalt namelijk uit dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Je kunt je inschrijven voor een hbo-opleiding, beroepsopleiding of je doet een thuisstudie. De hbo-opleiding duurt vier jaar en volg je aan een hogeschool. De naam van de opleiding is: Vastgoed en Makelaardij. Deze hbo-opleiding begint meestal ieder jaar in september. De beroepsopleiding start meestal twee of drie keer per jaar en een erkende thuisstudie kun je starten op ieder gewenst moment. 

Hoe ziet een werkdag van een makelaar eruit? 

Een makelaar werkt gedurende de dag veelal op kantoor. Daarnaast is het mogelijk dat een makelaar een à twee woningen bezichtigt op een dag. Alleen, of met potentiële kopers of huurders. Het is de taak van een makelaar om de woning aantrekkelijk te maken voor op advertenties. Dit doet hij of zij door bijvoorbeeld een goede tekstbeschrijving, mooie foto’s/video’s en een schets van de woningindeling. 

Wanneer een potentiële koper of huurder zich meldt bij het makelaarskantoor probeert de makelaar de wensen van de klant in kaart te brengen, zodat de makelaar hem of haar zo goed mogelijk kan helpen. Wie weet past een andere woning die het makelaarskantoor te bieden heeft wel bij de klant. 

Op het moment dat de woningzoekende een woning heeft gevonden die aan zijn of haar eisen voldoet, maakt de makelaar alle contracten en (verkoop)afspraken in orde. De daadwerkelijke overdracht van de woning doet een notaris. Daar heeft de makelaar geen bevoegdheid voor. De makelaar verdient er wel een bepaald percentage aan van de verkoper van de woning. Meestal gaat dit om 1-2% van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. 

Over welke competenties beschikt een makelaar? 

De functie van een makelaar is zeer divers en afwisselend. Dit betekent ook dat een makelaar over meerdere competenties dient te bezitten. Ten eerste is het van groot belang dat een makelaar klantgericht is en goed kan samenwerken. Ook is het belangrijk dat een makelaar goed kan onderhandelen met verschillende partijen. Zo wil je namelijk het hoogst haalbare bedrag uit een woning halen. Verder probeer je geschikte woningen te vinden om het portfolio van het makelaarskantoor op te vullen. Tot slot is de beheersing van de Nederlandse taal, in woord en geschrift een pré. 

Waar kun je werken als makelaar? 

Veel makelaars werken bij een makelaarskantoor. Het is ook mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan door een eigen makelaarskantoor op te richten. Verder kun je als makelaar aan de slag bij een overheidsorganisatie, een gemeente of een woningstichting.