Is vakantiegeld belastingvrij?

Een extra zakcentje om heerlijk van op vakantie te gaan of extra spullen te kopen. Voor veel mensen een uitkomst. Dit extra zakcentje noemen we vakantiegeld. Wat is vakantiegeld nu precies? Moeten we hier belasting over betalen en zo ja, hoeveel belasting? Is het dan nog wel voordelig? Je wilt natuurlijk met jouw extra zakcentje heerlijk op vakantie. Vergeet trouwens geen goede reisverzekering af te sluiten voordat je op vakantie gaat. Dit kan veel geld besparen mocht er iets gebeuren op jouw vakantie. Terugkomend op het vakantiegeld: we gaan in dit artikel behandelen wat vakantiegeld is en hoeveel belasting er op gerekend wordt. Lees snel verder.

Wanneer krijg je vakantiegeld?

Iedereen met een arbeidsovereenkomst heeft recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van het brutosalaris en wordt berekend over het gehele jaar. Hiervoor wordt vaak de periode van 1 juni tot en met 31 mei van het jaar daarop gebruikt. Ook wanneer je geen vast contract hebt, heb je recht op deze toeslag.

Vakantiegeld wordt gezien als extraatje bovenop je salaris om leuke dingen van te doen, zoals op vakantie te gaan of iets nieuws voor te kopen. Over dit vakantiegeld moet je echter wel belasting betalen, net zoals bovenop jouw salaris. 

vakantiegeld belastingvrij

Hoe kan ik over mijn vakantiegeld de belasting berekenen?

Het uiteindelijke bedrag waar je recht op hebt is 8% van je bruto jaarsalaris. Het bedrag wordt gezien als salaris en hier moet je dan ook belasting over betalen. Daarnaast heb je ieder jaar recht op heffingskorting over je inkomen. Dit moet nog verrekend worden met je vakantiegeld. Op het brutobedrag moet daarom het belastingtarief toegepast worden en vervolgens ook de heffingskorting vanaf gehaald worden.

Vakantiegeld belasting 2020

De werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een deel van het inkomen in. Het belastingtarief tot 68.508 euro is 37,35 procent in 2020. Vanaf 68.508 euro is het 49,50 procent. Het vakantiegeld komt echter bovenop dit inkomen en valt daardoor in het hoogste tarief. Het kan zijn dat het vakantiegeld volledig in een bepaalde belastingschijf valt, of voor een deel in een schijf en een deel in een andere schijf.

Hoe zorg je ervoor dat je belastingvrij vakantiegeld kan verdienen?

Je betaalt dus relatief veel belasting over jouw vakantiegeld. De kans dat je meer belasting moet betalen dan je normaal doet is groot en dit is kan erg vervelend zijn. Je wilt namelijk niet meer belasting betalen, maar lekker genieten van je verdiende geld. Het beste is om geen (extra) belastinggeld over jouw extra zakcentje (vakantiegeld) te hoeven betalen. Helaas is dit geen optie. Wel kun je op een andere manier een zakcentje bijverdienen zonder hier belasting over te moeten betalen. Hoe dit kan? Met het invullen van online enquêtes! 

Heerlijk op reis met jouw vakantiegeld 

Het invullen van online enquêtes is dus een gemakkelijke manier om een extra zakcentje te verdienen en nog wel belastingvrij ook! Hierdoor kan je sparen voor een leuke(re) vakantie of die droom X-box! Mocht je op reis gaan naar een prachtig land deze zomer, check dan altijd even of je de juiste reisverzekering hebt. Zo voorkom je onplezierige verrassingen op jouw vakantie.