Het is tegenwoordig zo dat gezond eten wordt gepromoot. Ook op de werkvloer en in de verschillende bedrijfskantines kom je steeds meer een gezonde lunch tegen. Maar in de winkels zie je dat de gezonde keuzes vaak duurder zijn dan de minder gezonde keuze. Hoe zit dat dan met de gezonde maaltijden in de bedrijfskantines? Zie je daar die ontwikkeling ook terug komen of juist niet?
Maaltijden op het werk
Om gezond eten meer onder de aandacht te brengen en te promoten bij de werkgevers is er een subsidieregeling opgetuigd. In deze subsidieregeling worden de werkgevers financieel gecompenseerd om in de bedrijfskantine tegen betaalbare prijzen gezonde maaltijden aan te bieden.
In de subsidieregeling is het mogelijk voor een werkgever om fruit gratis aan te bieden. De werkgever wordt dan door de overheid gecompenseerd in de kosten hiervan. Hierdoor wordt het voor de werkgever leuker en meer betaalbaar om dit ook gratis aan het personeel aan te bieden. Vind hier meer informatie over een gezonde bedrijfslunch.
Hoe kun je een gezonde lunch aanbieden als je geen bedrijfskantine hebt?
Ook als je geen bedrijfskantine hebt bij je bedrijf is het mogelijk om je werknemers een gezonde lunch aan te bieden. Hiervoor zou je een extern bedrijf in kunnen schakelen en je wensen met dit bedrijf te bespreken als het gaat om het verzorgen van gezonde lunches. Een van deze bedrijven is bijvoorbeeld de Buurtboer. Vind hier meer informatie over de Buurtboer.
Een gezonde lunch, waar moet je rekening mee houden?
Als je een gezonde lunch aan wil bieden dan zou je kunnen zorgen dat er groente en fruit geserveerd wordt bij de lunch. Zo draag je bij aan de hoeveelheid groente en fruit die je werknemers dagelijks binnen krijgen. De aanbevolen hoeveelheid hierin is 200 gram per persoon per dag.
Mocht je een salade serveren bij de lunch dat zou je rauwe ongezouten noten toe kunnen voegen aan de salade. Een handje noten per dag is heel gezond en noten zorgen ervoor dat je eerder een verzadigd gevoel zal hebben.
Ook peulvruchten zijn echte aanraders als het gaat om gezond eten. Zo zou je bijvoorbeeld bij de lunch ook kikkererwten of kidneybonen door de salade heen kunnen doen. De hoeveelheid eiwitten in deze peulvruchten zorgen ervoor dat je eerder verzadigd bent bij het eten van een salade. Gebruik zo min mogelijk zout bij het bereiden van de lunch. Dit voorkomt dat je te veel vocht vast gaat houden.
Als laatste tip is het belangrijk om alle suikerhoudende dranken te mijden. Dit zou je kunnen vervangen door water met een smaakje. Dit is heel eenvoudig te maken door een kan koud water neer te zetten waar je bijvoorbeeld schijfjes citroen in kan laten drijven. Dit geeft het water een smaakje en is erg gezond.