Ben je een beetje bekend binnen de wereld van beleggen? Dan heb je vast en zeker al eens, of waarschijnlijk al heel vaak, de naam Degiro voorbij zien komen.
Dit is een van de meest populaire platforms in Nederland (en andere landen) als het draait om beleggen. Dat ze immens populair zijn, is natuurlijk niet zomaar! Degiro heeft er alles aan gedaan om zijn gebruikers alles te bieden wat je kunt zoeken op het gebied van beleggen.
Waar sommige brokers bijvoorbeeld geen analysemogelijkheden hebben, heeft Degiro het plaatje helemaal compleet gemaakt.
Degiro is een veilig, betrouwbaar, alles-in-1 site die uiteraard ook zijn eigen app heeft ontwikkeld om het voor iedereen mogelijk en makkelijk te maken om de wereld van beleggen te betreden.
Waar Degiro ook hoog scoort onder de gebruikers, zijn de lage kosten. Als je al bekend bent met beleggen, dan weet je heel goed dat hoge kosten, funest (kunnen) zijn voor je rendement.
Wie en wat is Degiro precies, hoe gaat het in werk en zijn ze betrouwbaar? Je leest het in deze review.
Wat is Degiro?
Degiro is een Nederlandse broker, die als doel heeft, beleggen mogelijk te maken voor elke belegger. Dit dan ook graag zo slim mogelijk. Hiervoor maakt Degiro gebruik van ongekend lage tarieven en grenzeloze mogelijkheden als het gaat om beleggen. Op welk tijdstip dan ook van de dag, of nacht en vanuit overal waar je zelf wil. Je kunt dus overal en altijd beleggen als je dat wil.
Je kunt als particulier gebruik maken van het platform van Degiro, waar je kunt kopen en weer verkopen. Via Degiro is het onder andere mogelijk om obligaties, aandelen en opties kunt kopen.
Het platform van Degiro is meerdere malen bekroond om de veiligheid, maar ook om de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Dit geldt zowel voor de site van Degiro, als voor de app van Degiro.
Je kunt zelf gemakkelijk een kijkje nemen of Degiro iets voor jou is, want je kunt online, in minder dan 10 minuten, je eigen rekening openen bij Degiro.
Degiro is tegenwoordig ook onderdeel van de grootste broker binnen Europa en er zijn al meer dan een miljoen beleggers, aangesloten bij Degiro.
Degiro maakt het mogelijk om tegen ongekend lage tarieven te kunnen beleggen. Dit zorgt ervoor dat je altijd het meeste kunt halen uit jouw gekozen beleggingen. Niemand wil natuurlijk zijn rendement kwijtraken aan de soms hoge kosten die brokers hanteren.
Ook is het bij Degiro mogelijk om wereldwijd te kunnen beleggen. Krijg via Degiro toegang tot meer dan 50 beurzen, die wereldwijd verspreid zijn over 30 verschillende landen. Van deze 30 landen, zijn er 18 in Europa.
De veiligheid van Degiro
Met stip, staat de veiligheid altijd bovenaan als we reviews bekijken van de verschillende brokers waar je in Nederland gebruik van kunt maken.
Aangezien de beleggingsmarkt steeds drukker bezet wordt, schieten er regelmatig nieuwe brokers uit de grond die je willen aansporen om gebruik te maken van hun platform, maar spring niet te snel! Je moet er niet aan denken dat je je geld ergens onderbrengt en dit dan verdwijnt, zonder dat je er iets mee hebt gedaan. Het is dan ook niet gek dat dit het voornaamste is waar mensen naar kijken als ze gebruik willen maken van een broker.
Het is tegenwoordig verplicht voor een broker, om zich te laten registeren bij de Nederlandsche bank. Deze houdt op zijn beurt toezicht over alle financiële transacties binnen de verschillende platforms. Deze wet is nog niet heel erg lang van kracht, maar je kunt er nu alvast van uitgaan dat Degiro, volledig veilig en betrouwbaar is om te gebruiken.
Aangezien de veiligheid voor zo goed als alle brokers voorop staat, bespreken we hieronder even uitgebreid met je, wat Degiro allemaal heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat jouw aandelen en geld, zo veilig mogelijk worden bewaard bij Degiro.
Degiro en het beleggerscompensatiestelsel
In Nederland is de kans of het risico, dat je jouw geld kwijt bent als een broker, of je bank failliet gaat, erg klein. Het belegde vermogen van alle banken en brokers, moet namelijk worden gescheiden van het eigen vermogen van de broker of de bank. In de praktijk betekent dit, dat als je jouw geld onderbrengt bij Degiro, dit wordt ondergebracht bij een zogenaamd bewaarbedrijf. Mocht Degiro ooit een faillissement aan moeten vragen, dan blijven die beleggingen die van jou zijn, ook gewoon van jou.
Mocht het, in een zeer onwaarschijnlijk geval, toch voorkomen dat beleggingen niet aan klanten geretourneerd kunnen worden, dan worden eventuele verliezen gecompenseerd door het Duitse Investor Compensation Scheme, waar Degiro onder valt. Eventuele compensaties worden gedaan tot 90% en hier ligt een maximum van 20.000 euro aan verbonden.
In 2020 heeft Degiro een boete ontvangen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Deze boete is voortgekomen uit het niet voldoende naleven van regels op het gebied van het afscheiden van hun eigen vermogen en beleggingen.
Degiro en het depositogarantiestelsel
Al het geld, wat je bewaart binnen een rekening van Degiro, maar waar je (nog) niet mee belegd hebt, valt onder het depositogarantiestelsel van Duitsland. Dit wordt, per persoon tot 100.000 euro gegarandeerd onder het Duitse depositogarantiestelsel.
Degiro en het Standaard, of Custody Profiel
Ga jij over tot het openen van een beleggingsrekening van Degiro? Dan krijg je de keuze uit een zogenaamd Standaard Profiel en een Custody Profiel.
Het verdienmodel van de meeste banken en brokers, komt door het uitlenen van jouw beleggingen. Hier krijgen ze dan voor betaald.
Degiro, is zo vriendelijk om deze keuze aan jou te laten. Wil je dit toestaan, of wil je liever niet dat jouw beleggingen worden uitgeleend? Als je kiest voor een Standaard account bij Degiro, dan is het uitlenen vrij toegestaan. Kies je echter voor een Custody account? Dan is het uitlenen van jouw beleggingen niet toegestaan.
Deze keuze ligt geheel bij jezelf en bij (vrijwel) alle banken, gebeurt dit met je geld zonder dat je dit weet. Echter heb je er geen zicht op hoe dit uitlenen van beleggingen precies in zijn werk gaat bij Degiro (of andere brokers en banken) is het begrijpelijk dat je ervoor kiest om een Custody account te openen.
De kans dat er echt iets mis zal gaan bij Degiro als het gaan om het toestaan van het uitlenen van jouw beleggingen, is overigens erg klein, want er gelden natuurlijk hele strenge eisen.
Wat wel belangrijk is om te weten; Mocht je ervoor kiezen dat Degiro jouw beleggingen mag uitlenen, loop je wel een zogeheten ‘tegenpartij risico’. In de praktijk betekent dit, dat als Degiro jouw beleggingen heeft uitgeleend aan een partij, die deze lening niet kan terugbetalen, jij je inleg (voor een deel) kwijt bent.
Dat gezegd hebbende, is het bijzonder gangbaar voor banken, brokers en fondshuizen, om effecten uit te lenen aan derde partijen. Dit is immers het verdienmodel van de meeste banken en brokers. De meest aanzienlijke indexfondshuizen hanteren dit verdienmodel. Denk hierbij aan namen zoals iShares en Vanguard bijvoorbeeld. Een verschil tussen beide indexfondshuizen is, dat iShares een percentage van de opbrengsten van uitlenen uitbetaalt, waar Vanguard alle opbrengsten uitbetalen.
Aan een Custody account, kan Degiro dus geen geld verdienen aan het uitlenen van jouw effecten. Dit betekent dat dit account dan ook iets duurder is dan een Standaard account. Bij een Custody account betaal je dividenduitkeringen. Bij een Standaard account is dit gratis.
Degiro en indexfondsen
Een groot voordeel van Degiro, is dat deze, in tegenstelling tot vele andere banken en brokers, een zeer ruim aanbod heeft als het gaat om aandelen, obligaties en indexfondsen.
Veiligheid staat, zoals genoemd, voorop. Echter is het assortiment ook een goede reden om wel of niet voor een bepaalde broker te kiezen. Ook hier scoort Degiro dus hoge punten! Men wil graag in de juiste, en vooral goede aandelen en dergelijke beleggen, het is dan wel fijn als er een ruim aanbod is, zodat de keuze ook echt bij jouzelf ligt. Bij andere brokers kies je al gauw iets, omdat het aandeel van jouw keuze er niet tussenstaat.
Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te kunnen beleggen in breed gespreide, goede en goedkoepe ETF’s of indexfondsen. De afgelopen jaren, heeft dit een rendement van gemiddeld 6 tot 7% per jaar opgeleverd.
Risico’s van beleggen
Als je eindelijk een veilige en betrouwbare broker hebt gevonden, is het dus veilig om je geld hier onder te brengen. Houd echter wel rekening met het feit dat ondanks je geld op de site veilig staat, beleggen absoluut niet zonder risico is.
Als je ervoor kiest om bij Degiro te beleggen, dan zul je altijd openheid en transparantie kunnen verwachten op het gebied van de risico’s van beleggen. Zelf kun je er natuurlijk van tevoren ook het een en ander aan doen om jouw risico zo klein mogelijk te houden.
Zo is het handig om precies vast te stellen, wat voor bedrag jij aan risico wil overlaten. In gedachten houdende dat je geld dus inderdaad verloren kan gaan door een slechte belegging, kan het handig zijn om met jezelf een bedrag vast te stellen. Ook kan het raadzaam zijn om alvast eens te kijken welke producten hier goed bij passen.
Beleg nooit met geld wat je eventueel op korte termijn nodig kunt hebben en beperk de risico’s voor jezelf zo goed mogelijk zodat je niet in financiële problemen raakt.