Wanneer je een cryptomunt wilt kopen of verkopen gebeurt dit op een exchange. Bitfinex is dus zo’n exchange. Je kunt er dagelijks actief handelen met een breed scala aan cryptomunten door vraag en aanbod van gebruikers. De Bitfinex exchange is erg populair bij de online handelaren.
Achtergrond informatie van Bitfinex
In 2012 is Bitfinex opgericht en behoorde toen bij één van de eerste platformen die het handelen in crypto ’s mogelijk maakte. Het is opgericht door Jean-Louis van der Velde (CEO) Giancarlo Devasini (CFO) en Raphael Nicolle (CTO). Ondanks dat het hoofdkantoor in Hong Kong gevestigd is kan er over de hele wereld gebruik gemaakt worden van de Exchange. Ze hebben een mogelijkheid gehad om te kunnen groeien omdat ze één van de eerste platformen waren. Maar ze hebben ook veel littekens opgelopen. Bitfinex is toch wel het meest gebruikt bij de ervaren handelaren. Het heeft een hoog gebruiksgemak waardoor het ook heel fijn is om mee te handelen. Ze nemen alleen mensen aan uit de volgende landen: VS, Cuba, Noord-Korea, Iran, Syrië.
Geld overmaken naar het account van Bitfinex
Bij Bitfinex is het mogelijk om te betalen met Euro’s en Dollars. Dit in tegenstelling van de concurrenten. Dit zorgt er voor dat het gemakkelijk is om met Bitfinex te starten voor de beginnende handelaren die met het cryptocurrency willen starten. Er kan een bank overschrijving gedaan worden om euro’s naar een wallet binnen Bitfinex te storten. Dan kan je daar weer Bitcoin, Ethereum of andere crypto ‘s aanschaffen.
Een account verifiëren bij Bitfinex
Bitfinex raad het aan om je account te verifiëren. Dit hoeft niet per sé om te kunnen handelen. Je kunt tot een bepaalde hoogte handelen met de cryptomunten. Er zitten natuurlijk wel limieten aan daarom is het verstandig om je account wel te verifiëren. Wanneer je het account niet geverifieerd hebt kan je geen euro’s of dollars opnemen of storten. De meeste Exchange hebben deze mogelijkheid niet dus is het vrij uniek.
Om het account van Bitfinex te verifiëren is wel wat informatie nodig zoals leeftijd, telefoonnummer, e-mailadres en woonadres. Ook is het zo dat ze om een verificatie van twee verschillende vormen zijn. Kan er geen tweede verificatie gedaan worden kan er ook een gesprek via skype gedaan worden. Op die manier kan er ook aangetoond worden dat jij de bewuste persoon bent. Dit is natuurlijk wel onpraktisch.
Veiligheid bij Bitfinex
Bitfinex wil zijn gebruikers een veilige omgeving geven. Ze maken gebruik van een SSL certificaat zodat er genoeg veiligheid geboden kan worden. Dit certificaat zorgt er voor dat alle informatie beveiligd wordt met een encryptie wat van en naar de site gaat. Deze veiligheid is belangrijk omdat er persoonlijke gegevens gebruikt worden en waardes die aan de crypto munten zitten.
Wanneer men inlogt wordt er een wachtwoord geëist. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van een Two factor Authentication. Wanneer je hier gebruikt van maakt heb je het wachtwoord en een unieke code die je moet invoeren. De code kan niet hergebruikt worden omdat het steeds blijft veranderen. Ook is het zo dat de IP-adressen bewaakt worden. Als er een IP-adres gebruikt wordt bij een transactie moet dit goedgekeurd worden door een link in een email.
Welke munten zijn beschikbaar op Bitfinex
Op Bitfinex zijn er ongeveer zestig verschillende cryptomunten beschikbaar. De meest gebruikte munten zijn dan ook beschikbaar bij Bitfinex. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Neo en nog veel meer. Op de Bitfinex site wordt exact aangegeven welk aanbod ze precies hebben. Dit aanbod kan nog wel eens veranderen. Bij de Webwallet worden alleen de top 10 munten getoond. Niet alle munten kunnen getoond worden in de Webwallet. Bepaalde munten kunnen bij Bitfinex aangeschaft worden met Dollars. Je hoeft dan geen Bitcoins aan te schaffen op een externe website. Dit is dan mogelijk via Swift bank transfer. Helaas duurt dit wat langer en zitten er ook kosten aan verbonden. Kijk daarom altijd als het voordeliger is om bij een andere aanbieder Bitcoins aan te schaffen om vervolgens naar je Webwallet van Bitfinex te verplaatsen.
Wanneer je cryptomunten overmaakt naar je account moet je het adres van het wallet kopiëren en deze invullen als bestemming van de munten. Dit werkt bij andere exchange ook zo. De wachttijd voor de munten op je account staan verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van hoe zwaar het netwerk belast wordt.
Betaalmethoden en kosten bij Bitfinex
Wanneer je via een bankoverschrijving geld op een Bitfinex rekening stort betaal je daar een vast bedrag voor. Dit is vaak rond de 0.01%. Wanneer je stort via cryptocurrency betaal je een kleine vergoeding. Deze afhankelijk van de munt die je stort.
Wanneer je een uitbetaling via bankoverschrijving doet betaal ook ongeveer 0.01%. Wil je het geld binnen 24 uur hebben kan dit door 1% expres toeslag te betalen.
Is Bitfinex veilig
Bitfinex is niet gereguleerd. Maar de veiligheid is Bitfinex wel heel erg druk mee omdat dit erg belangrijk is. Ze hebben dan ook een aantal beveiligingsfuncties:
- Tweefactorauthenticatie
- Whitelist voor IP-adressen
- On-site beveiligingsteam
- DDos bescherming
- Ze gebruiken een SSL certificaat
- Betaling moeten goedgekeurd worden door een email
- 99.5 % van de cliënt fondsen worden op geslagen in koude opslag
Voordelen en nadelen van Bitfinex
Bitfinex heeft zijn voordelen en nadelen. Deze willen we uiteraard laten weten.
De voordelen van de Bitfinex zijn:
- Het is opgericht sinds 2012
- Het is geschikt voor gevorderde en beginnende handelaren
- Ze hebben meer dan 100 ondersteunende munten
- Ze accepteren bankoverschrijvingen en opnames
- Lage handels en opname kosten
- Eenvoudig in gebruik
De nadelen van de Bitfinex zijn:
- Amerikaanse burgers worden niet geaccepteerd
- Ze zijn niet gereguleerd
- Er zijn enkele hoge handelskosten
- Vaak gehackt
- Geen debet/creditcard of E-wallet stortingen
- Het ondersteuningsteam is alleen bereikbaar via E-mail
- Account verifiëren duurt lang
De Bitfinex incidenten
Onder moeilijke omstandigheden heeft Bitfinex het handelsbedrijf moeten opbouwen maar ook incidenten incasseren. Enkele incidenten zijn:
- De Bitfinex Hack: Op twee augustus 2016is Bitfinex bestolen van 119.756 Bitcoins. Dit had een waarde van zesenzestig miljoen dollar. Dit gebeurde ondanks de nieuwe multi-signature infrastructuur. De Bitcoin koerst verloor op één dag 20 % aan waarde. Dit was de grootste hack sinds de Mt. Gox exhange hack. Het leek er op dat Bitfinex failliet zou raken maar door slim financieel stuntelwerk hebben ze het overleefd.
- Bitfinex en de crypto capital fraudezaak: In april 2017 is Wells Fargo de bankrelatie met Bitfinex gestopt. Een nieuw bank contact krijgen was heel erg moeilijk. Ze werden afhankelijk van een financiële dienstverlener Crypto Capital. In 2018 verwerkte Crypto Capital ineens geen Amerikaanse dollars meer.
Waarom zou je Bitfinex gebruiken
Bitfinex is natuurlijk om bepaalde kenmerken te gebruiken maar ze staan ook om een aantal andere zaken. De kenmerken van Bitfinex zijn:
- Handel op de beurs: Digitale tokens kunnen verhandeld, gestort en opgenomen worden
- Margehandel: Gekwalificeerde gebruikers kunnen handelen met maximaal 10x hefboomwerking.
- Margefinanciering: Hier kunnen gebruikers rente verdienen door geld te lenen aan andere gebruikers die gebruik maken van de hefboomwerking.
- OTC-bureau: handelaren kunnen direct met elkaar omgaan zonder openbare ordeboeken te doorlopen
- Cryptocurrency kopen met creditcards of betaalkaarten: door externe betalingsverwerkers kan er eenvoudig cryptocurrency gekocht worden.
Bitfinex staat ook bekend om de volgende zaken:
- Ze hebben een hoge liquiditeit
- Ze bieden vele cryptomunten aan
- Er zijn uitgebreide handelsopties
- Ze bewaken hun platform met voldoende beveiliging en houden deze dan ook up tot date
- Klanten ondersteuning is er belangrijk. Deze gebeurt 24/7 via de e-mail. Bij vragen worden dit binnen twaalf uur beantwoord.
Hoe kan je een account openen op Bitfinex
Een Bitfinex account aanmaken is heel eenvoudig. Je klikt op aanmelden en vult alle gewenste informatie in die er gevraagd wordt. Ook vul je het beveiligd wachtwoord in. Dan klik je op account aanmaken. Dan heb je dus je account al aangemaakt en krijg je te zien dat je het emailadres moet bevestigen. Wanneer dit gebeurd is moet je de service voorwaarden nog even lezen van Bitfinex en er mee instemmen. Het is dan ook belangrijk dat je het account beveiligt. Ga daarom rechtsboven naar account beheren. Dan komt er een aantal opties en klik je beveiliging aan. Stel daar de beveiliging in. Ga daarna weer naar account beheren om euro’s, USD of andere fiatvaluta’s te verifiëren. Kies dan verificatie. Het verificatie proces duurt ongeveer zes tot acht weken. Er moeten nog een aantal documenten overlegd worden.
Conclusie
Bitfinex heeft toch wel de meest uitgebreide lijst wat betreft ondersteunende munten. Daardoor kan er met meer dan honderd cryptocurrency gekocht en verkocht worden. Het biedt ook nog eens de klanten veel nieuwe technologieën. Ze hebben grote handelsvolume en lage Fees. De professionele handelaar kan vindt Bitfinex zeer geschikt. Het bewogen verleden is dan een nadeel en hangt nog als een zwarte wolk boven ze. Maar ze zijn toch aardig goed uit gekomen. Wanneer je met Bitcoin in alle privacy wilt handelen, kan dit bij Bitfinex.
Bitfinex heeft wel bewezen dat ze voor problematische omstandigheden sluitende oplossingen kunnen bieden. Helaas is de verificatie procedure erg langzaam. Dit is niet verplicht, je kunt de verificatie procedure ontwijken.