Belastingvrij bijverdienen

Hoe fijn is het om naast je werk of tijdens je pensioen nog een extra zakcentje te verdienen? Dit kan bijvoorbeeld met een hobby, enquêtes thuis invullen of bijles geven. Het is altijd leuk en praktisch om een zakcentje bij te verdienen, maar moet je hier eigenlijk belasting over betalen? En hoeveel belasting dan precies? Wij zochten het uit. 

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen?

In 2020 is de grens voor belastingvrij bijverdienen vastgesteld op ongeveer €6500 per jaar. Het maakt daarbij niet uit of je de volledige €6500 in één maand verdient, of verdeeld over het volledige jaar.

Het is niet zo dat je onder dit bedrag géén belasting afdraagt. Wel is het zo dat je door heffingskorting en arbeidskorting een bedrag weer terug krijgt in juli. Het komt er dus op neer dat je met een loon van €6500 betaald belasting weer terug krijgt en je dus geen belasting betaald. 

Als de loonheffingskorting al wordt doorberekend in je loon, dan betaal je de belasting nooit. Als de loonheffingskorting pas achteraf wordt berekend, krijg je de teveel betaalde belasting aan het einde van je inkomstenbelasting terug.

Belastingvrij bijverdienen met een hobby 

Je kunt een hobby of andere nevenactiviteit hebben waarbij je geld verdient naast je werk. We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen een hobby en een tweede baan en de belasting die op beide zit.

Het kan zo zijn dat je op een site regelmatig adverteert of goederen of diensten verkoopt, maar geen ondernemer bent. Dit hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er verschillen tussen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en ondernemer zijn voor de btw. 

Ondernemer: 

  • Ondernemer voor de inkomstenbelasting: verkoop je online goederen of diensten? En kun je hieruit een winst verwachten? Dan is er sprake van inkomsten en bent je (mogelijk) ondernemer voor de inkomstenbelasting. 
  • Wanneer je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je toch ondernemer zijn voor de btw. Dat is het geval als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt.

Hobby: 

  • Wanneer bent je géén ondernemer? Bied je goederen of diensten gratis aan? Of alleen in de hobby- of familiesfeer? Dan ben je voor de belastingdienst geen ondernemer. Je hoeft dus geen btw te betalen en je hoeft ook niets te vermelden in je aangifte inkomstenbelasting.

Hoeveel en wat mag ik belastingvrij bijverdienen naast mijn werk?

Het is dus goed mogelijk om een nevenactiviteit naast je werk te doen en hieruit een zakcentje bij te verdienen. De hoeveelheid vrij verdienen ligt dus rond de €6500 en mocht je het naast je werk alleen als hobby of in de familiesfeer zien, dan ben je dus ook geen ondernemer met bijkomstige belasting. Er zijn dus veel voordelen betreft een zakcentje bij verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor iets moois, zonder dat je met minder geld uit je inkomsten moet doen. 

Voorbeelden nevenactiviteiten 

Er zijn een aantal nevenactiviteiten die zorgen voor een extra zakcentje. Zo kunt je bijvoorbeeld je buurmeisje helpen met haar wiskunde huiswerk voor een paar euro’s per uur. Wil je echter consistent meer geld verdienen naast je werk? Dan is enquetes invullen vanuit huis een aanrader! Dit doe je gemakkelijk (nog met je pyjama aan) op de bank thuis. De verdiensten kunnen erg hoog oplopen en vaak kan je ook nog eens zelf de onderwerpen uitkiezen waarover jij wilt lezen en beantwoorden. Ideaal dus!